FC de Rebellen vs LAC Frisia 1883

Dug-Out……. Euh….Wedstrijdverslag LAC Frisia 1883 – FC de Rebellen

LAC Frisia 1883 – FC de Rebellen 29 april 2023

De eerste wedstrijd van het seizoen voor FC de Rebellen en dat iedereen ernaar uitkeek bleek al dagen van tevoren op de groepsapp. Nu werd er meer over de derde helft dan de wedstrijdopstelling gecommuniceerd, maar daarom zijn we ook Rebellen.

De club voelde als een warm bad en dat konden we letterlijk nemen, want in onze kleedkamer lagen mooie handdoeken van de club voor iedere Rebel. We vermoeden dat we die handdoeken de komende wedstrijden vaak weer terug gaan zien, altijd handig namelijk voor in de sporttas.
We speelden tegen een gemixt team bestaande uit 30 (!) personen. Van 65+ers, speelsters uit het dameselftal, het eerste elftal…..alle teams waren vertegenwoordigd.

Wij kregen ook versterking: Erik Jansen had er €1.000,00 voor over om met de Rebellen mee te voetballen, dus hij had ook de primeur om in het hagelnieuwe tenue te voetballen.

De wedstrijd begon met het startsignaal van Roelof Luinge, maar om eerlijk te zijn; we waren een beetje zoekende. Het scheelde dat het gelegenheidsteam van LAC Frisia dit ook had waardoor er het eerste half uur niet gescoord werd. Op het veld gebeurde er niet veel bijzonders, in de dug-out daarentegen wel. Er werd door ondergetekende gevraagd hoe dat werkt met spelersbussen. Stel: Je bent Pascal Bosschaart, je woont in Rotterdam maar je werkt in Leeuwarden. Als je dan met Feyenoord speelt, moet je dan verplicht met de bus mee naar Leeuwarden om vervolgens weer dik twee uur naar Rotterdam te moeten rijden? Het blijkt dat dat bij iedere club verschilt, maar ook aan de betreffende trainer. Gertjan Verbeek vertelde: We speelden met SC Heerenveen onder leiding destijds van Foppe de Haan, de halve finale voor de beker. De kans dat we de finale zouden halen was klein, maar dat terzijde. Romeo Wouden kreeg vrijstelling om die avond met de bus mee terug te rijden naar Heerenveen. Hij kon na de wedstrijd met eigen vervoer. Maar, wat schetst onze verbazing; Hij had vrijstelling gevraagd om direct na de wedstrijd naar Schiphol te kunnen rijden om op vakantie te gaan. Zoveel vertrouwen had hij in de uitkomst. Lachend: Zijn vrouw stond met draaiende motor en een auto vol koffers te wachten tot ‘ie weg kon. Bizar was dat! Inmiddels zijn we met de wedstrijd een half uur verder en scoort Ruben Schaken het eerste doelpunt voor de Rebellen. Alleen laat LAC Frisia het er niet bij zitten en zij scoren een minuut later.

In de dug-out vertelt Leo Koswal waarom hij, Royston Drenthe en Jeremy Overbeek Bloem zo laat waren en pas vlak na het startsignaal op het terrein kwamen aangereden.
Leo: We zitten in de auto en we waren al te laat. De brug had opengestaan, duurde ontzettend lang. Opeens ruiken we iets…ik zeg; Jeremy, dat was jij niet toch? Verschrikkelijk wat een lucht. Royston kijkt ons schuldig aan en zegt: We moeten echt even stoppen.
Ik zeg: Royston! We kunnen niet stoppen, we zijn al te laat! Maar Royston nam de afslag al. Jeremy en ik hebben 15 minuten staan wachten. VIJF-TIEN-MINUTEN!!!

Royston komt terug de auto in en die neemt een lucht mee naar binnen, niet normaal.
Ik zeg: Sinds wanneer ben jij Rydell Poepon?
Zegt Royston met een brede, brede glimlach terwijl hij over zijn buik wrijft: Beter een scheetje voor iedereen dan buikpijn voor mij alleen. De hele bank lag krom van het lachen. Met het verhaal van Royston en zijn fax uit Darmstadt gingen we de rust in.

De tweede helft kwam de routine bij FC de Rebellen weer terug en scoorde Yuri Cornelisse de 1-2. Andwele Slory maakte vijf minuten later de 1-3. De stadionspeaker riep, onbewust verkeerd: “En de doelpuntmaker is Andele Sorrrryyyyy!!!!” Dit tot hilariteit van de Rebellen.
Royston Drenthe maakte de 1-4 en ook LAC Frisia scoorde hierna. Toen Jeremy Overbeek Bloem de
5-2 scoorde en de stadionspeaker vroeg wie hij was konden we het niet laten om de naam verkeerd door te geven, de toon was toch al gezet met Andy Sorry….. Dus hoorde iedereen: “En het vijfde doelpunt komt van Jeremy Zonnebloem!!!!!”

Als keeper was Nick Hengelman mee en de tweede helft was niet zijn helft. Binnen vier minuten kreeg hij twee doelpunten om de oren en stond het 5-4. Gelukkig lette Good Old Roelof Luinge goed op de tijd en floot hij af! De eerste wedstrijd gewonnen met een ontzettende leuke pot voetbal, beter kan niet.

In de kleedkamer werden we overladen met broodjes kroket, frikandel, hamburgers en kipburgers en ook de bier en baco vonden gretig aftrek. De derde helft begon pas echt goed in de feesttent, waar Leo Koswal het barpersoneel ging helpen, maar de omzet om zeep hielp door het weg te geven en waar Pascal Bosschaart de microfoon pakte om de bezoekers te trakteren op meerdere mooie Nederlandse meezingers en een duet met Roelof Luinge. Nick Hengelman bleek beter in de derde helft dan in de tweede helft, maar omdat we de derde helft vele malen belangrijker vinden is hij absoluut een blijvertje.
Het werd een latertje in Leeuwarden, mede door de fantastische sfeer, de steengoeie band die de beste nummers ten gehore bracht en de goede zorgen van LAC Frisia.
Dank aan het bestuur, de organisatie en alle vrijwilligers. Jullie maakten dat de aftrap van dit seizoen een onvergetelijke was. Hopelijk tot een volgende keer!