FC de Rebellen vs Zwart Wit ’63

Zwart Wit ’63 – FC de Rebellen 20 mei 2023

“Spelen jullie in dit tenue?” Wordt er aan ons gevraagd door één van de spelers van Zwart Wit ’63.

Ja, we hebben alleen ons zwarte tenue bij ons, aangezien we van ons rode tenue een tekort aan L-etjes hadden maar de nalevering iets langer duurde dan verwacht. Onze Rebellen hebben nu eenmaal niet een gemiddeld maatje M. Terwijl we naar de dug-out lopen zegt Olaf Lindenbergh grijnzend: Heb je daar niet eens aan gedacht? We spelen een wedstrijd bij Zwart Wit, we nemen ons zwarte tenue mee? In welke kleur zou de club toch spelen? Zwart-Wit! Zwart-Wit! Gelukkig waren we prima uit elkaar te houden toen Roelof het startsignaal gaf.

We speelden een wedstrijd in Harderwijk bij, zoals gezegd, Zwart Wit ’63! Vooraf gaven we ook nog een jeugd-clinic met enkele Rebellen die later ook in de wedstrijd mee zouden spelen. Zwart Wit ’63 vierde hun 60-jarig jubileum en ze hebben ongelofelijk uitgepakt om dit te vieren. Het was al twee dagen dik feest en dat dit de derde dag op rij was en de drankvoorraad al tot twee keer toe met vrachtwagens moest worden aangevuld, want alles ging erdoorheen, deed niks af aan het enthousiasme en de gezelligheid bij de organisatie en vrijwilligers die de benen uit hun lijf liepen.

Terug naar de wedstrijd! We speelden tegen een gemixt elftal: een paar uit het eerste elftal, een aantal jongens van onder 17 en een aantal oud-spelers. De druk zat er goed op vanaf het begin en het kon er soms hard aan toegaan. Ruben Schaken werd een keer lelijk onderuit gehaald en het was duidelijk dat de tegenstander bloedfanatiek was. Al ging het niet ten koste van alles. De meeste acties van de tegenstander konden goed opgevangen worden.
Naast ondergetekende in de dug-out zat Jeff, een goede vriend van Royston Drenthe en daarnaast trainer John van Loen.
Na 20 minuten maakte Ruben Schaken de 1-0 en volgens John had ‘ie ‘m beter in één keer kunnen schieten, want hij nam nu best wat risico, maar….doelpunt is doelpunt! Rust!

Jeff kon met schitterende oneliners de acties op het veld vertalen naar mij. Als ik eerlijk ben, ik kan de sfeer en alles eromheen prima beschrijven, maar zodra het technisch wordt moet ik mijn meerdere erkennen en hulp vragen. Dat was dit keer niet nodig. Jeff was mijn wingman. Dus ik kan zeggen dat Leo Koswal de 2-0 scoorde door een foutje in de opbouw van de tegenstander. Sander Keller maakte de 3-0 met een prachtig doelpunt waar geen woorden voor nodig waren en door geklungel in de verdediging van de thuisspelende ploeg kon Royston de 4-0 maken. Maar, Zwart Wit ’63 kwam ook tot scoren doordat keeper Nick Hengelman twijfelde uit te komen. Allemaal Jeff z’n tekst hé!
Zwart Wit ’63 maakte de 4-2 maar een snelle doelpunt hierna werd voorkomen door een geweldige safe van Nick. Maar toch viel het derde doelpunt snel en doordat Olaf Lindenbergh een speler tackelde in het strafschopgebied kon Roelof Luinge niks anders dan én geel geven én een strafschop toekennen. De nummer 7 van Zwart Wit ’63 (wat een talent!!!) scoorde hieruit de 4-4.

Bart Mous die samen met Aalt Klaassen het gelegenheidsteam coachte was vorig jaar gestopt als speler van het eerste elftal, maar verdiende een extra moment om in het zonnetje gezet te worden.
We hadden een tenue voor ‘m meegenomen en hij mocht een aantal minuten met ons meespelen. Maar….de clubliefde ging toch echt voor want volgens onze Jeff saboteerde hij twee scoringskansen voor de Rebellen. Gelukkig hadden wij Tom IJzerman die een ijzersterk (; )) doelpunt maakte waardoor het 4-5 werd. Langs de lijn was duidelijk een spelletje gaande. John van Loen en de tegenpartij stuurden telkens meer spelers het veld op, in de hoop dat dit niemand opviel. De teams onderling hadden hier langs de lijn de grootste lol in, maar niet Roelof. Hij staakte de wedstrijd met de mededeling dat er gewoon 11 tegen 11 gespeeld moest worden. Hij zou net zolang staken totdat de aantallen weer klopte.
“Dit gebeurt altijd als die van Loen coach is” mopperde Roelof nog een beetje na terwijl hij de rest van de wedstrijd bleef tellen of alles klopte.
Jeremy Overbeek Bloem scoorde het laatste doelpunt voor FC de Rebellen uit een assist van Bram Bakker, de zwager van Andy van der Meijde.
Een denderend doelpunt wat niet te stoppen was. Eindstand 4-6
‘Jeff’, vroeg ik: ‘Hoe omschrijf ik dit?’
Jeff: Gewoon…..een mooi doelpunt. Punt.
Bij deze.

In de kleedkamer werden we overladen met broodjes kroket, frikandel, hamburgers en kipburgers en ook de bier en baco vonden gretig aftrek. De derde helft begon pas echt goed in de feesttent, waar Leo Koswal het barpersoneel ging helpen, maar de omzet om zeep hielp door het weg te geven en waar Pascal Bosschaart de microfoon pakte om de bezoekers te trakteren op meerdere mooie Nederlandse meezingers en een duet met Roelof Luinge. Nick Hengelman bleek beter in de derde helft dan in de tweede helft, maar omdat we de derde helft vele malen belangrijker vinden is hij absoluut een blijvertje.
Het werd een latertje in Leeuwarden, mede door de fantastische sfeer, de steengoeie band die de beste nummers ten gehore bracht en de goede zorgen van LAC Frisia.
Dank aan het bestuur, de organisatie en alle vrijwilligers. Jullie maakten dat de aftrap van dit seizoen een onvergetelijke was. Hopelijk tot een volgende keer!

Ongelofelijk veel dank aan de club, organisatie en vrijwilligers! Het contact vooraf verliep altijd super en we zijn jullie ontzettend dankbaar voor de goede zorgen. Wat een gastvrijheid! Dank jullie wel! Hebben jullie trouwens Leo Koswal nog gezien?

Fotograaf: PeterSitsen.nl